2010. január 25., hétfő

Vízirigó (Cinclus cinclus) fotózás

A vízirigó hazánkban csak alkalmilag fordul elő, évente alig pár megfigyelését regisztrálják, ugyanakkor a Kárpátok egyes helyein telente szép számmal gyűlnek össze. Ha sikerül ezeket a helyeket megtalálnunk, akkor jó eséllyel leshetjük meg őket. Sajnos klasszikus telelőhelyek nem nagyon vannak, így mindig figyelembe kell venni az időjárási és vízjárási tényezőket, ahhoz, hogy megtaláljuk őket. A Tátra környéke általában jó helynek számít, egy kis utánjárást követően akár 15-20 vízirigót is fotózhatunk az arra alkalmas helyen.



fotó: Veres Hajni



fotó: Veres Hajni

fotó: Veres Hajni
15-20 évvel korábbról voltak tapasztalataim a vízirigó telelőhelyeivel kapcsolatban, azóta valahogy mindig csak a tervezgetés szintjén maradt az újbóli felkeresésük. Idén, mivel több fotós részéről is felmerült az igény e madár fotózására és a készülő, Kárpátokat bemutató könyvhöz is szükség volt e madár megörökítésére aktuálissá vált a régi helyek felkutatása. Három naposra tervezett út első napján sikerült megtalálni őket Lengyelországban, ez nagyon megnyugtató volt. Másnap csak a vízirigók és egyéb itt élő madarak fotózásával voltunk elfoglalva. Este, a szállásunk ablakában -15 0C-t mutatott a hőmérő, reggel nem is mertük megmérni, de a gázkémények mellett ücsörgő csókák (Corvus monedula) sejtették, hogy itteni viszonylatban hidegebb van az átlagosnál.

A folyóban úszkáló és keresgélő tőkésrécék (Anas platyrhynchos) már nagyon nem zavartatták magukat, igaz a víz csak melegebb volt, mint a levegő.







fotó: Veres Hajni



fotó: Veres Hajni
A bütykös hattyú (Cygnus olor) itt is előfordul, és mint mindenütt januárban itt is a települések közelében. A folyó partján található füzes-bokros részen süvöltők (Pyrrhula pyrrhula) szedegettek.








A vízirigók fotózása után, a következő napon további telelőhelyeket kerestünk. illetve a Tátra néhány látnivalóját vettük sorra. Utunk a mniseki templom mellett haladt, ahol a közel ezer méteres hágóról gyönyörű kilátás tárult elénk a Magas-Tátra nyugati részéről.






A Dunajec áttörés is azok a helyek közzé tartozik, amit meg kell fotózni, ha már erre jár az ember. Azt hiszen, ennek a kis felfedező útnak a legnagyobb eredménye az volt, hogy sikerült megtalálni a vízirigókat, így jövőre már ez is egy újabb túracélpont lehet a Phototours palettáján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése