2011. május 16., hétfő

Magyar siker a Vets in your daily life fotópályázatán

A Phototours vezetője, Konyhás István lett az európai győztese annak az öt kontinensen meghirdetett fotópályázatnak, amelyet a 2011-es Állategészségügyi Világév alkalmából írt ki az Állategészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság.

Konyhás István szabadúszó fotós felvételét választották Európa legjobb fotójának az Állatorvosok a mindennapjainkban című pályázatra beérkezett több ezer alkotás közül. A világ öt régiójából – Európa, Amerika, Közel-Kelet, Ázsia és a Csendes-óceáni térség, Afrika – hirdettek egy-egy „kontinensgyőztest”. A zsűrit a Világ Állategészségügyi Szervezet igazgatója, az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának főtanácsadója mellett a Londoni Művészeti Egyetem Camberwell-i, Chelsea-i és Wimbledon-i Főiskolának vezetője, az Egyesült Nemzetek Iraki Támogató Misszójának (UNAMI) fotóriportere, és a National Geographic fotóriportere alkotta.
A fotópályázat a januárban kezdődő Állategészségügyi Világév egyik kiemelt rendezvénye. Az egész éves rendezvénysorozat részeként rendezik meg május 16-i kezdettel az Európai Állatorvosi Hetet, melynek brüsszeli konferenciáján a díjazott fotósok is részt vesznek. A díjátadás május 22-én Párizsban lesz, itt hirdetik majd ki az öt „kontinensgyőztes” közül a pályázat fődíjasát.
A 2009-ben készült nyertes felvételen a Hortobágyi Madárkórházban Dr. Déri János, a madárkórház állatorvosa fogtechnikai eljárással készített csőrprotézist helyez föl egy gólya törött csőrére a kórház „látványműtőjében”, miközben gyerekek figyelik a műtétet. A debreceni fotós évek óta dokumentálja a madárkórház életét, ezzel támogatva az országban egyedülálló alapítvány munkáját, egyik szerkesztője az alapítvány havonta megjelenő Pusztadoktor Magazin című lapjának.
Konyhás István 1970-ben született Debrecenben, 1986 óta fotózik, de nem csak fotóival, hanem írásaival, előadásaival is igyekszik felhívni a figyelmet a természet védelmének fontosságára, a természet szeretetére, több természetvédő szervezetnek is tagja. Több önálló kötet szerzője, könyve jelent meg legkedvesebb magyar tájáról, a Hortobágyról és számos album illusztrátora. Tagja a Magyar Biológiai Társaságnak, a MÚOSZ fotóriporteri tagozatának és a Debreceni Fotóklubnak, az elmúlt években fotóriporterként a Népszabadság külső munkatársa.

4 megjegyzés: