2010. január 6., szerda

Magyar kikerics ("az év első és utolsó virága")

1867. február 18-án egyik területbejárása során Janka Viktor felfedezett egy kis virágot Nagyharsány mellett. 1935 február végén még nincsenek nemzeti parkok, környezetvédelmi minisztérium, viszont vannak olyan emberek, akik már ekkor tisztában vannak azzal, hogy léteznek olyan értékeink, melyeket meg kell őrizni az utókor számára. Ihászy Lajos, Nagyharsány község akkori főjegyzője, Bakos Lajos, a község bírája és Gölöncsér Sándor a legeltetési társulat elnöke, Pénzes Antal vezetésével cölöpökkel felszerelkezve vágnak neki a hegynek, hogy kijelöljék azokat a helyeket, ahol ezek a növények élnek. Azóta védelem alatt áll ez a kis terület, ők megőrizték e csodálatos kis növényt nekünk, most rajtunka sor!


Pénzes Antal felvétele (1935)

Még sok helyen hó fedi a tájat, és még csak jele sincs annak, hogy ébredezne a természet, amikor Szársomlyón már javába virít a magyar kikerics (Colchicum hungaricum).


Veres Hajni felvétele

Az alig arasznyi, nagyon törékeny növény fehér, rózsás lilás vagy ametiszt-ibolyaszínű virágai a kb. 10 cm mélyen a talajban rejtőző hagymagumóból nőnek ki. Virágzása akár decemberben is elkezdődhet, de januárban vagy februárban is találkozhatunk vele. Ez a Szársomlyó sajátos mezoklimájának köszönhető, hiszen itt a februári napi átlaghőmérséklet 3-14 C fok.



Ónodi Miklós blogjában már beszámolt a növény nyílásáról. Január első napjaiban nekünk is sikerült szép napos időben megörökíteni ezt a különleges természeti jelenséget. Hétfőn az időjárás előrejelzést izgatottan figyelve esély mutatkozott e növény fotózására havas környezetben is.


Veres Hajni felvétele

Így a környéken maradtunk, hátha… Kedden hajnalban megérkezett a hó és reggel sikerült elkészíteni a régóta várt fotókat. Igaz nagyon nem válogathattunk, hiszen nem lett volna szerencsés a hó alatt láthatatlanul lapuló növényeket letaposni, így csak a szélső virágok fotózására volt lehetőség.


Már az is nagyon kellemes érzés, hogy az évet lehet kezdeni virágfotózással, de igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy havas felvételeket is sikerült készíteni. A csoda viszont most nem három napig, csak egy napig tartott, hiszen a hó után, szinte azonnal eső érkezett, ami elolvasztotta a havat, a virágzó növényeket pedig teljesen szétáztatta. De az emlék már megmarad egy januári virágfotózásról örökre.


A kikericseket körülvevő sziklákon egy másik ritka növénnyel is találkozhatunk, ez pedig a magyar pikkelypáfrány (Ceterach javorkaeanum). Latin neve utal régebbi nevére a Jávorka-pikkelypáfrányra.


Ezt a nevét Jávorka Sándorról kapta, aki a magyar botanika egyik kiemelkedő alakja volt, kár, hogy már csak a latin nevében őrzi e növény az emlékét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése