2010. február 14., vasárnap

Sasmérgezések nyomában

Januárban és februárban sajnos egyre többször előfordul védett madarak mérgezése. Elsősorban nem a ragadozó madarak a célpontok, de sok esetben ők is áldozatul esnek, a karbofurán vagy egyéb betiltott növényvédőszer mérgezésnek. A Madárkórház Alapítvány munkatársai már évek óta felvilágosítással, és rendszeres terepi bejárásokkal próbálják megakadályozni a mérgezéseket.
A napokban Hajdúböszörmény és Görbeháza körzetéből több, mérgezésgyanús gatyásölyv is bekerült a kórházba, melyek sajnos el is pusztultak. Ezért a hétvége azzal telt, hogy a zord idő ellenére meg próbáltunk bejárni minél nagyobb területet, mérgezett csalétkek után kutatva. A TerepSzemle Stúdió honlapjáról, vagy közvetlenül innen hasznos tanulmányokat lehet letölteni a sas mérgezésekkel kapcsolatban, Az enyhe idő és az erős szél, majd eső, havaseső tovább nehezítette a dolgunkat. Mérgezett dögöt, vagy csalétket nem találtunk, viszont egy nyuszi sajátos módon fejezte ki véleményét a civilizációról, vagy inkább az olyan emberekről, akik még a szántás közepén is képesen eldobálni az energiaitalos dobozt.
Természetesebb nyomot is találtunk, egy gerle pusztulásának maradványait leltük meg, valószínű, hogy egy karvaly kapott így néhány nap esélyt a hosszú tél átvészeléséhez. Ez a természet rendje, egy állat pusztulásával, testével hozzájárul egy másik életben maradásához.

1 megjegyzés:

  1. Támogassátok a mérgezett madarakat gyógyító hortobágyi madárkórházat!
    http://web.axelero.hu/pusztadr/madarakert.html

    VálaszTörlés