2009. június 4., csütörtök

Ürgék és kosborok

Nem mindennapi látványban lehet részük azoknak, akik a napokban ürgefotózásra adják a fejüket. Nemrég előmerészkedtek a fiatal ürgék (Spermophilus citellus), anyjuk mellől és ismerkednek az őket körülvevő világgal. Szinte mindent megszagolnak, megízlelnek, ami az útjukba kerül és bizony az ízletesebb falatokat hamar le is gyűrik. Legyen az bármiféle ehető fű, vagy hajtás, tücsök, vagy egyéb kisebb rovar, azt „kézbe” veszik és gyors rágcsálással el is fogyasztják, így próbálva kielégíteni növésben lévő szervezetük igényét. Igaz most vannak a leghosszabb nappalok és végre némi eső is áztatta a legelőket is így van esély egy kicsit több táplálékra, de ennek a kis jószágnak sietnie kell, hiszen a kicsiknek fel kell nőni, meg kell erősödni és még kellő zsírtartalékot is össze kell gyűjteni télire. A szülőknek sincs könnyű dolguk, az 5-8 kis csöppség fejlődéséhez sok tejre van szükség, így ha tavasszal sikerült i egy kis plusz eleséghez jutni, az most átalakult anyatejjé és volt, aki elfogyassza. Mostanra már önállóan táplálkoznak a kicsik, így jut idő egy kis pihenésre, nézelődésre és újra a tartalékok összegyűjtésére.
Az ürge nappal aktív és tavasztól őszig éli életét, a hideg napok beköszöntével visszahúzódik a maga ásta, olykor 2 méter mély üregébe. A növényi szálakkal kibélelt vacokban tölti a telet egy jó nagy alvással. Hazánkban az ürge állománya 10-15 évvel ezelőtt nagyon megcsappant. Régebben kedvelt élelem volt, főleg a szegényebb rétegekben, de az intenzív mezőgazdaság sem kedvezett neki. Ma már törvény óvja, egyedül a természetes ellenségei, a róka, parlagi sas vagy a kerecsensólyom tizedelheti. Ez viszont már a természet rendje.

A búbos bankák (Upupa epops) is nagyon aktívak a napokban. Részben a több napig tartó lehűlés miatt éhesebbek a szokásosnál, és bizony a bankáknál is önállósodnak a fiókák, így könnyen előfordulhat, hogy egyszerre akár 4-6 madárral is találkozunk egyszerre. Érdemes megfigyelni, ahogy az öreg madarak mutogatják a fiataloknak a táplálékszerzést a földből. Majd, ha sikerül valamilyen hernyót vagy gilisztát zsákmányolni azonnal kunyerálni kezdi a fiatal madár a szülőtől a táplálékot, általában sikerrel.

Útban hazafelé sikerült találni néhány tő pompás kosbort (Orchis laxiflora ssp. elegans) is. Sajnos a száraz május egyáltalán nem kedvezett ennek a Nyírség és az Észak-alföld egyik kiemelkedően fontos, védett növényfajának. Különös jelentősége, hogy ez az orchidea-alfaj csak a Kárpát-medencében él, és legnagyobb állományai az észak-alföldön található. A nedves, üde mocsárréteket kedveli. Ott ahol most találtam, vizes években akár több száz tő is virít, most (egyelőre) három virágzó növényt leltem. Ennek az orchideának még talán jókor jött az eső, így számíthatunk rá, hogy a napokban egyre több helyen virít majd ez a tényleg pompás kosborunk.
2009. június 4.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése