2009. augusztus 10., hétfő

Tolmácsi bolyongások

Augsuztusban egy jó dolog van, fotózás közben lehet napozni. Persze fotózni már sokkal nehezebb, mint a napon sütkérezni, olykor még napkelte körül is tikkasztó meleg van, és már 8 órakor teljesen rossz fények vannak a fotózáshoz. Ilyenkor célszerű a kora reggeli órákban és a napnyugta körüli időben fotótéma után járni. Napközben pedig ott a strand vagy inkább a hűvös szoba. Természetesen augusztusban is akad fotózni való, a még költő madarak, vagy a már kirepült fiókák, vagy azok a növényfajok, amelyek ilyenkor virágoznak. A vízpartok mellett szinte mindehol találkozhatunk a réti és vesszős füzénnyel, nagyobb vízfolyások mentén pedig egy olyan füzikével ami nem madár hanem növény.

A borzas füzike (Epilobium hirsutum) az egyik leggyakoribb füzikefajunk, a növény akár két méter magasra is megnőhet.

Fiatal házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros)...

... és az öreg madár, szájában bodzabogyóval. Ezek a madarak, főleg rovarevők mégis szívesen fogyasztják a bogyókat is. Őszel fokozatosan átállnak a ritkuló rovarokról a bogyósok szintén tápláló terméseire.

laposhasú acsa (Libellula depressa)
Ebben a hónapban szinte mindeféle szitakötővel és légivadásszal találkozhatunk a rétek, vízpartok menti száradó kórók hegyén.

A késő nyári gomolyfelhőknek szinte mindíg szép naplemetéket köszönhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése