2009. augusztus 5., szerda

Dejtári madárgyűrűző tábor

Az Ipoly folyó melletti Dejtár településhez közeli védett félszigeten Kagyerják Pál már több mint 30 éve szervez madárgyűrűző tábort. Ebben a táborban a tudományos munka mellett a korosztálytól függetlenül kilátogató érdeklődők csodálatos élményeket szerezhetnek. Hiszen a madarak befogása, kézbevétele, majd adatainak rögzítése és végül jelölése izgalmas munka. Jó lehetőség is ez egyben, hogy sok madárfajról készítsünk felvételt. Igaz itt nem a "természetes" környezetében fotózható a madarak többsége, hanem kézből, de az így készült portrék is jól mutatnak, és nagyon jó fotósélményt nyújtanak.
citromsármány (Emberiza citrinella)

A madárgyűrűzés során a fiatalok sokat tanulhatnak a madarakról és azok kézben tartásáról, határozásáról és a gyűrűzés folyamatáról.

nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

Sajnos elég gyakran megfordul a táborban sérült vagy elárvult fióka. Utóbbi akár ki is tollasodhat, mire vége van a tábornak. Ezek a madarak folyamatos gondozást igényelnek, amit a táborlakók egymást közt beosztva végeznek.

Nem csak madarak kerülnek elő a tábor során, A gyűrűzési szünetek jó alkalmak a környék felfedezésére. Egy ilyen túrán került elő ez a szarvasbogár (Lucanus cervus) is.

sávos szitakötő (Calopteryx splendens)

A vörös gém (Ardea purpurea) nem szokott hálóba kerülni, de rendszeres elrepül a tábor felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése