2009. október 26., hétfő

A darvak nyomában

Az igazi darvász-szezon október és november eleje, így a  Phototours csapatának nem is volt egy percnyi szabadideje sem, hiszen a nemzetközi daru vonuláskutatás meghonosítói is közülünk kerültek ki. Ha nem vendégeket vittünk a darvak nyomába, akkor szakmai stábokat, ha meg egy kis időnk engedte, akkor a színes gyűrűs és műholdas adóval ellátott darvak után loholtunk. Szerencsére még belefért az időnkbe idén 10. alkalommal megrendezni a Darukutató Távbort is, ahol közel 50 fiatal (és tapasztaltabb) érdeklődő ismerkedhetett meg ezzel a csodaszép munkával.
darvászás terepen...


...szakmai előadások esténként, ez a "Darvásztábor" !


Talán ősszel a legszebb a természet (meg tavasszal, meg nyáron, meg télen)


A táplálkozó- és pihenőhelyeken létesített lesekből kellő távolságból fotózhattak azok, akiknek nem okozott gondot a hajnali kelés, vagy kint alvás a leshelyen 5-10 C- fokban.


Két fiókás család az egyik les közelében


Azt gondolhatnánk, hogy a "napnyugtás" képeket könnyebb elkészíteni, mint lesből fotózni. Bizony nem így van! Hiába vannak jó helyek, ahol jönnek is a darvak, sok esetben egy kis felhő, vagy a túl tiszta idő tréfálja meg a fotóst. Általában vagy korán megy le a nap, vagy túl későn... pedig pár perc eltéréssel októberben szinte mindig ugyanakkor, vagy mégsem? Azt hiszem, aki átélte már ezeket az élményéket tudja miről írok itt, aki meg nem, annak tényleg csak ajánlani tudom.
Nagyon sokan szeretnének olyan képet készíteni, amikor a hold előtt repülnek el darvak. Erre egy-egy őszön elvileg 4-6 nap alkalmas, gyakorlatilag meg pár évente egy, és akkor is ott kell lenni. Én úgy tapasztaltam, ha a természetben egy dolog összejön akkor szerencsések és jól felkészültek vagyunk, ha két dolog is kell a képhez és az is összejön, akkor szerencsések vagyunk, ha három dolog kell egy képhez és az is összejön, az már a véletlen. Idén véletlenül sikerült olyan képet készítenem a darvakról, amikor a hold előtt repülnek el, de ez is messze van még a tökéletestől.
Amikor kitisztul az ég, hidegre fordul a szél és a darvak kezdenek fogyatkozni csúcspontjára jut egy másik csodálatos természeti jelenség, a libavonulás, de ez már november.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése