2009. október 6., kedd

Gólycsőr műtét

Csőrös, a hortobágyi Madárkórházban három éve élő fehér gólya hosszas előkészítő munka és megfigyelés után október első napján megkapta végleges csőrprotézisét.
A madár fiatalon, három évvel ezelőtt került a Madárkórházba, valószínűleg gépkocsival ütközött, amikor mindkét csőrkávája eltörött. Az alsó a gyors beavatkozásnak köszönhetően visszaforrt, de a felső az orrlukak előtt minden próbálkozás ellenére elhalt, majd levált.
Csőrös így is hamar megtanult enni, de csak a kórház ápolói segítségével tudta a nagyobb méretű táplálékot elfogyasztani. Ekkor kezdődtek el a csőr pótlását szolgáló próbálkozások, és a többéves műtétsorozatnak és egy debreceni fogtechnikusnak köszönhetően a gólya most végleges, speciális anyagból készült felső csőrkávát kapott. A már hónapokkal ezelőtt elkészült csőrprotézist a fogászatban megszokott módon először csak ideiglenesen rögzítették, így lett volna lehetőség annak levételére, ha a gólya sérülését okozná, vagy fertőzés lépne fel. Azonban erre a többhónapos megfigyelés alatt semmilyen jel nem utalt, a madár teljes értékű csőrként használta, így sor kerülhetett a műcsőr végleges rögzítésére.
A csőrpótlék fogtechnikai anyagokból készült, teljesen szövetbarát. A megmaradt csőrhöz kobalt-króm ötvözettel és titán csavarokkal rögzítette az eredeti csőr anyagához legjobban hasonlító toldalékot dr. Déri János állatorvos és Kóthay Tamás fogtechnikus. A műtét két részletben történt, összesen több mint három óráig tartott. A gólya végig altatásban volt a beavatkozás alatt, és bár kissé nehezen, de stabilan ébredt, állapota jó, kórteremben csak a megfigyelés végett kell még tartani pár napig.
Amennyiben a csőr és a hat darab titáncsavar nem zavarja a madarat, és megfelelően fogja használni, akkor van remény arra, hogy tavasszal visszanyerje szabadságát. Ez azért is örvendetes lenne, mert most lesz ivarérett, így akár párválasztásra és fészkelésre is van esélye. A gólya addig is a hortobágyi Madárkórház által üzemeltetett Madárparkban marad, és akit érdekel, ott megismerkedhet a madár és a műtétek teljes történetével.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése