2009. május 26., kedd

Erdőspusztai kirándulás

Május vége felé már a később érkező madárfajok is elkezdik a fészkelést így a tövisszúró gébics (Lanius collurio) és a gyurgyalag (Merops apiaster) is. Ennek jártunk utána a napokban. Meg összekötöttük a kellemest a hasznossal és megszedtük a szörphöz szükséges bodzavirág mennyiséget. Visszatérve a gyurgyalagokra, már nagyjából kiszemelték a fészkelésre alkalmas helyeket, és ezek körül mozognak leginkább. A Debreceni Erdőspuszta homokos talaja jó fészkelő helyet biztosít a méhészmadárként is ismert színpompás légi vadásznak. Általában laza telepeken költ nem egyszer partifecskékkel (Riparia riparia) vegyesen, és szeret a fészek közelében található száraz ágakon ücsörögni. Ezek a pihenőfák jó lehetőséget kínálnak a faj megfigyelésére és akár fotózására is. Most még csak távolról figyeltük ki a pihenőhelyeket a későbbi fotózás reményében.

A homokpusztai legelők galagonyabokrain már a tövisszúró gébicsek is az utódok felnevelésével foglalatoskodnak. Ilyenkor a hím őrködve ücsörög a fészektől egy kicsit távolabbi bokrokon és onnan lesi, rendben van-e minden a környéken. A pihenő- vagy őrhelyek a madarak költésének zavarása nélkül alkalmasak fotózásra, így én ezeket a helyeket részesítem előnybe. Az előbbi fajoktól kicsit korábban érkezik meg hozzánk a cigánycsuk (Saxicola torquata). Ő inkább a magasabb fűben szeret költeni és növényi kórókon, vagy bokrok vékonyabb ágain szeret ücsörögni. Elég rejtett életet él, ezért ritkábban készül róla felvétel, pedig nem nevezhető ritka madárnak, gyakorlatilag szinte minden magasabb füvű réten előfordul.
Nem csak madarakat volt szerencsénk fotózni, hanem a halápi erdőben a nagyezerjófű (Dictamnus albus) csodás virágait is sikerült megörökíteni. Egy vizesebb réten pedig a mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) néhány egyedében gyönyörködhettünk. A kardvirág jól jelzi, hogy nincs valami rendben a Földünkön, hiszen ennek a növénynek június elejétől kellene virágoznia. Sajnos, ha tovább marad a nagy meleg ezek a növények is hamar eldobják szirmaikat és már csak pár napig lehet fotózni őket.

2009. május 23.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése