2009. december 31., csütörtök

Bakonyi barangolások

Az év utolsó napjait Jásd és Csesznek környékén töltöttük, most kivételesen nem a fotózás volt az elsődleges. Ennek oka az is, hogy gyakorlatilag semmilyen idő nem volt, talán ez a legjellemzőbb rá. Így viszont jó lehetőség nyílt baráti beszélgetésekre, túrázásra, év végi szusszanásra. Persze, azért voltak titkos tervek így nagyon nem haragudtunk volna, ha egy hajnalmadár (Tichodroma muraria) elénk kerül. Hogy könnyebb dolga legyen ennek a szép madárkának, annyit segítettünk, hogy elmentünk több olyan helyre is ahol idén már látták. Az egyik ilyen hely a Cseszneki vár volt.

A vár a tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. Az első várat a Bana nembeli Jakab báró, kardhordozómester emeltette ezen a védelemre kiválóan alkalmas sziklacsúcson. A viharos szélben gyakorlatilag esélyünk nem volt megtalálni a madarat, még ha ott is volt, így csak a vár megcsodálása maradt.


A házak közötti gyalogjárdán sárga pincecsigát (Limax flavus) találtunk, az amúgy sem fürge állat még lomhább volt ebben a hideg időben, úgy tűnik a szélvédett hely és a napsütés egy kicsit megtréfálta szegényt, de az este érkező metsző hideg biztos nem kedvez majd neki.


Jásd határában, néha feltámadó hóviharokban sikerült lepketaplót (Trametes versicolor)


és piros csészegombát (Sarcoscypha coccinea) fotózni. Utóbbi a friss vizű patakban korhadó fákon kifejezetten jól érezte magát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése