2010. március 15., hétfő

Százmilliós természetkárosítás

A szép meleg időnek köszönhetően kinyíltak az egyhajúvirágok és a tarkasáfrányok is. Sajnos idén az állományok alig 35-40%-a virágzott csak.

Ennek egyik oka lehet a több éves száraz tavasz és nyár, másik pedig a meggondolatlan táj- és természetátalakítás vagy inkább rombolás. A Bagamér határában található egykor több tízezer töves tarkasáfrány állomány helyén ma már csak egy vadkerítés található, alig pár tő virággal. Gyakorlatilag pont az állomány helyén létesült ez a kerítés, amelyik tő megúszta a talajgyalut, azt majd vaddisznók túrják ki, az állomány maradéka pedig Románia felé terjedhet, ugyanis a kerítéstől néhány méterre már vége a kis országunknak, így szó szerint kiszorították ezt az állományt hazánkból. Gondolom erre a kerítésre csak kértek engedélyt, a határ közelsége miatt is, és gondolom az illetékes hatóságok ki is adták az engedélyt, hiszen a kerítés áll. Ennek a növénynek az eszmei értéke tövenként 10.000 Ft. Hanyag szorzás után is legalább 100 milliós természetkárosítás történt, hogy mi lesz ezután arra kíváncsi vagyok, egyik alkalommal találkoztunk a területen egy természetvédelmi őrrel, vagyis a kezelő tud a természetkárosítás tényéről, így külön feljelentést nem kellett tenni.




Sajnos a Hajdúsági Tájvédelmi Körzetet járva gyakorlatilag csak természetpusztítást találtunk. Amerre jártunk szisztematikusan a fehér ovális tábla mögött százéves tölgyek estek a láncfűrész áldozatául. Remélem, nem ezt nevezik természetvédelmi kezelésnek, viszont ezeket az élőhelyeket már gallyra vágták, hogy játszak egy kicsit a szavakkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése