2010. március 6., szombat

Vipera helyett egyhajúvirág

Vipera helyett egyhajúvirág, avagy a természetben az egyik legfontosabb dolog az alkalmazkodás az aktuális helyzethez. Hogyan lett a viperából, egyhajúvirág fotózás? Haladjunk szépen sorba! Németországban előbújtak a viperák, ezért úgy gondoltuk, hogy megnézzük a Zemplén hegységben mi a helyzet. Nálunk szép napos, tavaszi idő volt a héten, reménykedtünk kitart a hétvégéig. Péntekre terveztünk egy napot, amikor Mizsei Edvárd el tud szakadni a Debreceni Egyetemtől, és egy régi vipera szakértő Lazányi István is ráér. A nap nem sütött, Edvárd nem tudott elszakadni az egyetemtől, Lazányi István sem ért rá, csak délelőtt.
egyhajúvirág (Bulbocodium vernum)
egyhajúvirág (Bulbocodium vernum)
Így gyorsan megváltozott a program, és észak helyett, kelet felé vettük utunkat. Az egyhajúvirágok már láthatók néhány napja, így megnéztük, hogy állnak. Ma már sokkal több, az állomány kb. ¼-e emelkedett ki az avar alól, néhány tövet találtunk ami már próbálgatta bontogatnia a virágát, de az igazi nyílásra még várni kell. A tarka sáfrányok is előbújtak, de nyíló tövet abból sem találtunk.

Tarka sáfrány (Crocus variegatus)
Fotó: Mizsei Edvárd&Konyhás István
A hétvégére az ország több pontjára ígérnek a meteorológusok hózáport, havazást. Ez természetesen késlelteti a vipera lesünket, viszont jó lehetőség ígérkezik havas virágfotók készítésére.

Boldog Nőnapot!
egyhajúvirág (Bulbocodium vernum)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése